Activiteiten op kamp

Wat je zoal doet op een kamp hangt vooral af van je ban (leeftijd) en je leiding. De activiteiten variëren van een sluipspel in het bos tot vriendschapsbandjes maken voor elkaar. Er zijn ook enkele gemeenschappelijke activiteiten die op kamp aan bod komen. Hieronder vind je wat meer informatie. De activiteiten zullen niet elk kamp plaatsvinden.

 

Zangstonde

Wat is het? Tijdens de laatste avond, na het avondmaal, is het zangstonde. Het vormt de afsluiter van het kamp. We zingen verschillende liedjes en de leiding brengt grappige sketchkes. Bovendien brengt iedere ban en de leiding een lied waarin ze hun ervaring met het kamp delen. Tijdens de pauze zorgt de keuken voor een speciaal dessert. Op tentenkamp gaat de zangstonde gepaard met een gigantisch kampvuur. Op klein- en paaskamp is er een kampvuur als de omgeving dit toelaat.

kampvuur

Vendelformatie

Wat is het? De oudste leden worden vendelleiders genoemd en zijn verantwoordelijk voor hun vendel. Een vendel is een groep die bestaat uit leden uit verschillende groepen. Wanneer er 'vendelformatie!' klinkt door het kamphuis weet ieder lid van zijn vendel dat hij bij zijn vendelleider moet gaan staan. De vendelleider is er verantwoordelijk voor dat ieder lid van zijn vendel tijdig in de rij komt te staan. Vervolgens schreeuwen de vendels elk hun kreet, waarna ze naar de refter mogen gaan.

Gemeenschappelijk spel

Wat is het? De verschillende vendels nemen het tegen elkaar op in één groot spel.

marathon

Marathon

Wat is het? Alle leden en leiding nemen het tegen elkaar op in een wedstrijdje hardlopen. 's Morgens, voor het eten, staat iedereen klaar aan de startlijn. Na het spurten worden we allemaal extra verwend door de keuken met een stevig ontbijt. De winnaars worden per groep bekend gemaakt tijdens de vendelformatie.

Fil Rouge

Wat is het? In een donker bos of lokaal wordt een touw gespannen tussen verschillende punten. De leiding zit verstopt op verschillende punten naast het touw v om een oogje in het zeil te houden. En bij de oudere leden laat de leiding je al eens verschieten. De jongere leden volgen meestal het touw per twee en met een zaklamp. De oudere leden zullen alleen en zonder zaklamp het touw volgen.

Waarom doen we het? In het dagelijkse leven kom je soms in een donkere ruimte of plaats terecht. Gewenning aan het donker vinden we daarom een heel belangrijke zaak. We leren de leden dat het helemaal niet eng hoeft te zijn om alleen in het donker te wandelen. Door telkens een beetje meer zelfstandiger de fil rouge af te leggen, kan je je, net zoals de leiding, in het enge bos je op je gemak voelen.

Commandotocht

Wat is het? Het is een combinatie van een marathon met een hindernissenparcours. De leden nemen het tegen elkaar op voor de beste tijd. Ze lopen van punt naar punt waar telkens een andere uitdaging op hen wacht. Enkele voorbeelden van uitdagingen: door modder kruipen, commandokoord, ballonblazen ... Je zal tijdens de commandotocht dus ook een beetje vuil worden.

commandotocht