Vragen & Antwoorden

Hier kan je veelgestelde vragen vinden. De vragen staan gerangschikt per categorie. Klik op een vraag om naar het antwoord te gaan. Moest je hier geen antwoord vinden op je vraag, aarzel dan niet om ons te contacteren.

De rondes en werking van KSA

Waar kan ik mij inschrijven?

Wat kost KSA?

Is een uniform verplicht?

Waar moet ik zijn?

Wat is een doop?

Hoe weet ik wie leider is van mijn kind en hoe contacteer ik hen?

Waar kan ik een probleem in vertrouwen melden?

Financiële steun (vrijetijdsfonds):

Het vrijetijdsfonds

Tussenkomst bij deelname aan kampen

Tussenkomst lidgeld

KSA Tienen en het uniform

Kampen

Welke kampen zijn er zoal?

Wat is een fil rouge?

Wat zijn de voorzieningen op kamp?

Wat is de medische fiche?

Wat eten we op kamp?

Privacy

Waar kan ik foto's vinden?

Mag ik de foto's downloaden?

Mag ik de foto's commercieel gebruiken?

Mag KSA Tienen foto's van mijn kind nemen en publiceren?

KSA Tienen en het gebruik van mijn persoonlijke gegevens

KSA Tienen en het gebruik van de medische gegevens

Verzekeringen

Is mijn kind verzekerd?

Wat moet ik doen bij een letsel?

Fiscaal attest

Wat is een fiscaalattest?

Hoe vul ik het in?

Waar laat ik het tekenen?

KSA Tienen en hulp

Waar kan ik mij aanbieden als vrijwilliger?

Waar kan ik materiele steun aanbieden?

Mijn bedrijf wil sponsoren

Communicatie

Ik wil graag opgenomen worden in de adreslijst van de pensenkermis?

Ik wil graag uit de adreslijst van de pensenkermisschrapt worden?

Ik wil graag opgenomen worden in de maillijst van KSA Tienen

Ik wil graag uit de maillijst van KSA Tienen worden geschrapt

 

 

 

Antwoorden

De rondes en werking van KSA

Waar kan ik mij inschrijven?

Je kan je kind inschrijven voor of na de ronde aan de lokalen van KSA. Tijdens de eerste maand van het werkjaar zal er een inschrijvingstafel voorzien zijn. Verder in het jaar kan je best een leider aanspreken. Bij de inschrijvingen zal u ook het lidgeld moeten betalen.

Wat kost het?

Het inschrijvingsgeld bedraagt 40 euro voor een volledig werkjaar. Wanneer je midden in het jaar inschrijft (vanaf april) betaal je 30 euro. 
Dit geld besteden we aan een persoonlijke verzekering (ongevallen, schade,...), zodat je je geen zorgen hoeft te maken als het toch eens fout loopt. Het geld betaal je, cash, bij de inschrijving van je kind. We accepteren geen overschrijvingen of bankkaarten.

uniform sint

Is een uniform verplicht?

Ter herkenning van onze leden dragen we elk een oranje sjaaltje. Zo kan leiding, lid en anderen ons herkennen. We hameren er op dat je spruiten het sjaaltje dragen wanneer ze naar KSA komen. Je krijgt daarom bij de eerste inschrijving een gratis sjaaltje. Een volledig uniform (pull, sjaaltje en t-shirt) is niet verplicht, maar wel aangeraden. Bovendien zijn deze aan een schappelijke prijs te verkrijgen en is het dus minder erg als ze sneuvelen tijdens een spel. De uniformen kunnen gekocht en gepast worden voor en na de rondes. Als je niet ingeschreven bent hoef je uiteraard geen sjaaltje te dragen.

Waar moet ik zijn?

Onze lokalen bevinden zich op het schoolterrein van de VIA eerste graad en VIA SWeTe. We ontmoeten elkaar aan de zwarte poort op de waaiberg, tegenover de keurslager Verbiest en Co. Kijk in het menu bij 'informatie' en vervolgens 'Waar moet ik zijn' om een kaart te bekijken.

Wat is een doop?

Tijdens de eerste maand van het werkjaar zullen alle groepen een doop houden. Deze doop bestaat uit het spelen van spelletjes waarbij je zeer tot extreem vuil zal worden. Maar dat wil niet zeggen dat het niet plezant kan zijn! Tijdens de doop gebruiken we voedingswaren zoals bloem, olie, chocoladepoeder, tomaat... De normale KSA spelletjes krijgen als het waren een speciale dimensie. De doop is zeker geen verplichte activiteit maar het is altijd beter voor het groepsgevoel om mee te doen. Bij de jongere groepen maken we de belofte om de leden niks te laten eten. Bij de oudere groepen kunnen er al eens eigen brouwsels opduiken. Als je pas naar KSA komt willen we toch nog even benadrukken dat de doop maar 1 keer per jaar is en dat we dus niet altijd zo vuil van KSA terugkomen!

Je brengt reserve kleren mee en wasgerief om je na de doop een beetje te verfrissen. Indien je alergisch bent aan bepaalde voedingswaren is het aangeraden om dit aan je leiding te laten weten.
Als je toch nog een belangrijke vraag hebt kan je de leiding van je groep altijdcontacteren.

Hoe weet ik wie leider is van mijn kind, en hoe kan ik hen contacteren?

In het menu kan je bij 'leiding' de verschillende groepen terug vinden. Door op de gewenste groep te klikken kan je per groep de leiding terugvinden. Je krijgt een foto met naam en contactgegevens. Je kan de leiding ook bereiken via het algemene info@KSAtienen.be adres of het contactformulier.

Waar kan ik een probleem in vertrouwen melden?

Indien je voor een bepaald probleem niet terecht kan met de leiding van uw kind, kan u de bondsleiding contacteren. Wie bondsleider is en hun gegevens kan je terugvinden in het menu bij 'ban & leiding'. Indien je ook bij de bondsleiding niet terecht kan verzoeken we u om het probleem te melden bij de volwassenbegeleiding. Hun gegevens kun u ook vinden in het menu bij 'ban & leiding'

leiding

 

Financiële steun:

Het vrijetijdsfonds:

Vanuit de stad Tienen zijn er financiële middelen ter beschikking om de financiële drempel tot deelname aan een kamp of een lidmaatschap aan onze jeugdbeweging te verkleinen. Het vrijetijdsfonds is beschikbaar voor maatschappelijk kwetsbare kinderen wonend in Tienen en jonger dan 18 jaar. De uitreikingen van dit fonds gaan door tot het beschikbare budget opgebruikt is. De aanvragen voor een tussenkomst gebeuren met een standaardformulier dat u op deze site kan downloaden. U geeft dit formulier af op de jeugddienst waarna wij een bevestiging krijgen. U betaald 50% of 30% van de normale prijs aan KSA Tienen, het vrijetijdsfonds stort op onze rekening de rest.

De aanvragen worden toegekend indien de ouders van het kind beroep doen op één of meerdere van volgende: 
- Cliënt van het OCMW,
- Client bij een welzijnsvoorziening,
- Een woning huren van de CV Huisvesting of Sociaal Verhuurkantoor,
-In aanmerking komen voor een verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit.

Tussenkomst bij deelname aan kampen:

Het vrijetijdsfonds kan aangesproken worden voor grotere tussenkomsten bij deelname aan kampen van KSA Tienen. De raad van bestuur van de vzw Stedelijk Jeugdwerk Tienen beslist over de aanvragen. De tussenkomst bedraagt 50 % van de kampprijs. Vanaf een tweede kind uit éénzelfde gezin bedraagt de tussenkomst 70 %. Telkens met een maximum van 100 euro per kind per jaar. U zal het aanvraagformulier samen met de kampbrabbel kunnen vinden en invullen.

Tussenkomst lidgeld:

Het vrijetijdsfonds kan ook aangesproken worden voor een tussenkomst in het lidgeld. De tussenkomst bedraagt 50 % van de prijs. Vanaf een tweede kind uit éénzelfde gezin bedraagt de tussenkomst 70 %; met een maximum van 100 euro per kind per jaar. Dit wil zeggen dat u voor één kind 17,5O euro betaald aan KSA en dat de rest betaald wordt aan KSA via het vrijetijdsfonds. Vanaf het tweede kind hoeft u enkel 10,50 euro te betalen aan KSA, ook hier zal de rest overgemaakt worden door het vrijetijdsfonds.

Hoe vraag ik het aan? 
Neem contact met ons op via info@ksatienen.be en wij zullen u de nodige documenten bezorgen.

KSA Tienen en het uniform:

Omdat we het belangrijk vinden dat ieder lid een uniform ter beschikking heeft mag je de leiding altijd aanspreken voor of na de ronde om beroep te doen op onze tweedehandsuniformen. Je krijgt dan van ons gratis een tweedehands uniform zolang we deze beschikbaar hebben.

 

Kampen

spel op kamp

Welke kampen zijn er zoal?

Voor vele kids is één keer ronde per week echt te weinig! 
Daarom gaan we tijdens de vakantie samen op kamp! Het ideale moment om goede vriendschapsbanden te smeden en samen plezier te maken! De leiding doet zijn best om een dag vol gevarieerde activiteiten te organiseren. Welke kampen er zijn, kan je in het menu bij informatie => kampen terugvinden. Voor de exacte data van de kampen kan je terecht in onze kalender of de kampbrabbels.

 

Wat is een fil rouge?

Wat is het? 
In een donker bos of lokaal wordt een touw gespannen tussen verschillende punten. De leiding zit verstopt op verschillende punten naast het touw v om een oogje in het zeil te houden. En bij de oudere leden laat de leiding je al eens verschieten. De jongere leden volgen meestal het touw per twee en met een zaklamp. De oudere leden zullen alleen en zonder zaklamp het touw volgen.

Waarom doen we het? 
In het dagelijkse leven kom je soms in een donkere ruimte of plaats terecht. Gewenning aan het donker vinden we daarom een heel belangrijke zaak. We leren de leden dat het helemaal niet eng hoeft te zijn om alleen in het donker te wandelen. Door telkens een beetje meer zelfstandiger de fil rouge af te leggen, kan je je, net zoals de leiding, in het enge bos je op je gemak voelen.

Wat zijn de voorzieningen op kamp?

Wanneer we op paas- en kleinkamp gaan verblijven we in een kamphuis. In het kamphuis is een keuken, sanitaire voorzieningen en is er voor ieder lid een bed voorzien. Onze maaltijden spenderen we samen in de refter. Ook op buitenlandskamp verblijven we in een kamphuis. 
Op tentenkamp (oudere groepen) slapen we in tenten. Ons drinkwater halen we uit een ton die dagelijks door de boer wordt gebracht. Voor onze dagelijkse hygiëne doen we een beroep op het plaatselijke beekje dat door onze wei stroomt.

Wat is de medische fiche?

De medische fiche bevat alle medische gegevens over uw kind (allergie, inentingen...) en moet voor vertrek op kamp worden afgegeven. We vragen op de fiche ook of we bij ziekte kleine medicatie mogen toedienen bij uw kind of liever niet. De medische fiche is erg belangrijk om in noodgevallen de juiste beslissingen te nemen en is daarom verplicht voor ieder kind. De ingevulde informatie blijft strikt geheim onder de verantwoordelijke leiding.

Wat eten we op kamp?

Op kamp eten we 4 maal per dag een maaltijd. We starten de dag met een ontbijt, meestal brood. Tegen de middag eten we samen een warme maaltijd die door onze keukenploeg gemaakt is. Bij het maken van ons middagmaal besteden we veel aandacht aan gezondheid en milieu. Zo zullen we kiezen voor regionale producten en seizoensgroenten. Om vier uur krijgen we elk een kleine snack of een stukje fruit. Tegen de avond eten we samen boterhammen met beleg en sluiten we de avond af met een dessert. Dit is meestal pap, milkshake of ijs.

eten op kamp

 

Privacy

Waar kan ik de foto's vinden?

De foto's van onze activiteiten worden in een album op deze site geplaatst. Je kan deze albums per werkjaar terugvinden in het menu bovenaan deze website.

Mag ik de foto's downloaden?

De foto's op de website van KSA Tienen mogen gedownload worden en bewaard worden op je eigen computer. De foto's mogen niet voor commerciële doeleinden of zonder toestemming worden gepubliceerd.

Mag ik de foto's commercieel gebruiken?

De foto's op onze website mogen niet voor commerciele doeleinden gebruikt worden of gepubliceerd worden zonder onze toestemming.

Mag KSA Tienen foto's van mijn kind nemen en publiceren?

Door uw kind in te schrijven, geeft u toestemming om foto's van uw kind te maken en te publiceren. Indien u liever niet heeft dat wij foto's maken en publiceren, dan kan u dat altijd laten weten bij de inschrijving of achteraf aan de leiding of via het contactformulier op onze website.

KSA Tienen en het gebruik van mijn persoonlijke gegevens

Bij de inschrijving van uw kind vragen wij persoonlijke gegevens. Deze gegevens zullen gedurende het hele jaar beschikbaar zijn voor de verantwoordelijken zodat wij indien nodig contact kunnen opnemen met u. Ook om de laatste nieuwtjes met u te delen gebruiken we deze gegevens. De gegevens blijven binnen de organisatie en worden niet aan derden gegeven.

KSA Tienen en het gebruik van de medische gegevens

De medische gegevens van uw kind worden enkel door de verantwoordelijken bekeken en worden na afloop van het kamp vernietigd.

 

Verzekeringen

Is mijn kind verzekerd?

"Spelen” houdt ongetwijfeld risico’s in. Een wild bosspel, er met de fiets op uittrekken, op kamp, op tocht, enz. Het zijn activiteiten die een goede verzekering nodig maken.Wanneer uw kind is ingeschreven bij KSA Tienen heeft hij een standaard verzekering. 
Voor meer informatie over de verzekering kan je hier terecht.

Wat moet ik doen bij een letsel?

Je kan best zo snel mogelijk contact opnemen met onze verantwoordelijke: Jarno Vrancken. Hij zal je vertellen welke papieren je moet invullen of laten invullen door de arts. Je kan Jarno bereiken via GSM: +32 472 34 36 27.

 

Fiscaal attest

Wat is een fiscaal attest?

Met het fiscaal attest kan je het inschrijvingsgeld voor bepaalde activiteiten (zoals daguitstap, kamp ...) aftrekken van je persoonlijke belastingen. Dit is enkel geldig voor kinderen -12 jaar.

Waar laat ik het fiscaal attest tekenen?

Je vult het fiscaal attest volledig zelf in en brengt het voor of na de ronde mee naar KSA. Je vraagt vervolgens aan de secretariaatverantwoordlijke of aan de bondsleider om het formulier te ondertekenen en er een stempel onder te plaatsen.

Waar vind ik het fiscaal attest?

Je krijgt het fiscaal attest van de leiding wanneer er een aftrekbare activiteit zal plaatsvinden.

 

KSA Tienen en hulp

Waar kan ik mij aanbieden als vrijwilliger?

We zijn als jeugdbeweging opzoek naar personen die ons een handje willen helpen op events en dergelijke. Indien jij ons wilt komen helpen (indien je kan) kan je ons een mailtje sturen of het contactformulier op de site invullen. We voegen je toe aan onze contactlijst.

Waar kan ik materiele steun aanbieden?

Als jeugdbeweging zijn we opzoek naar sponsors. Dit kan je eigen bedrijf zijn of het bedrijf waar je werkt. Voor onze fuif hebben we sponsorcontracten, in ruil voor een vast bedrag krijg je een plaatsje op onze flyers en affiche. Je kan uiteraard ook materiele steun aanbieden gedurende het werkjaar. Heb jij schrijfgerief, sleutelhangers, ... alles is welkom. Je mag dit meebrengen naar KSA of ons contacteren via mail. Alvast bedankt!

Mijn bedrijf wil sponsoren

Super neig! Je kan ons aanspreken na of voor de ronde of via mail. Je kan ook het contactformulier invullen op onze site.

 

Communicatie:

Ik wil graag opgenomen worden in de adreslijst van de pensenkermis?

Gelieve een mailtje te sturen of het contactformulier op deze site in te vullen. Gelieve duidelijk je adresgegevens en naam te vermelden en dat je de uitnodiging voor onze pensenkermis wil ontvangen.

Ik wil graag uit de adreslijst van de pensenkermisschrapt worden?

Gelieve een mailtje te sturen of het contactformulier op deze site in te vullen met je naam en adresgegevens. Gelieve duidelijk te vermelden dat je uit de lijst met adresgegevens voor onze pensenkermis geschrapt wil worden.

Ik wil graag opgenomen worden in de maillijst van KSA Tienen

Gelieve een mailtje te sturen of het contactformulier op deze site in te vullen met je naam en mailadres. Gelieve duidelijk te vermelden dat je in de mailinglijst van KSA opgenomen wil worden. Ingeschreven kinderen worden automatisch in deze lijst geplaatst.

Ik wil graag uit de maillijst van KSA Tienen worden geschrapt

Gelieve een mailtje te sturen of het contactformulier op deze site in te vullen met je naam en mailadres. Gelieve duidelijk te vermelden dat je uit de mailinglist geschrapt wil worden.